Selasa, 21 Julai 2009

Terlalu banyak andaian, komen ganggu siasatan ( Berita Harian )


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meminta semua pihak berhenti menuding jari kepada agensi itu sebagai punca kematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock kerana siasatan kejadian itu masih dijalankan.

Ketua Pesuruhjayanya, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan, berkata sejak insiden itu dilaporkan, banyak pihak mengeluarkan pelbagai kenyataan dan komen hingga menimbulkan spekulasi dan mengganggu siasatan yang dijalankan.

"Biarlah polis siasat dan selesaikan dulu kes ini. Janganlah keruhkan keadaan," katanya ketika dihubungi Bernama di sini semalam.

Teoh, 30, ditemui mati di koridor luar tingkat lima bangunan Plaza Masalam di Shah Alam, yang turut menempatkan pejabat SPRM Selangor di Tingkat 14, pada jam 1.30 petang, Khamis lalu.

Teoh, yang juga setiausaha politik kepada Ean Yong Hian Wah, adalah seorang daripada saksi dalam siasatan SPRM berhubung dakwaan penyalahgunaan peruntukan negeri baru-baru ini.

Ahmad Said berkata, kes penyalahgunaan peruntukan negeri yang disiasat SPRM itu hanyalah kes biasa dan bukannya kes besar sehingga boleh menimbulkan kematian.

"Bukan kerja kami hendak siasat sampai buat (kematian) macam itu sekali... kes biasa saja," katanya.

Ahmad Said berkata, laporan sesetengah media didapati cuba mengeruhkan keadaan dan mewujudkan perselisihan faham dan tanggapan SPRM punca kematian Teoh.

"Jangan cuba wujudkan perselisihan faham dan sensitiviti kaum... saya pun secara peribadi hendak tahu juga apa yang berlaku sebenarnya," katanya.

Ahmad Said berkata, SPRM turut bersimpati dengan keluarga mangsa berikutan insiden itu.

Tiada ulasan: